Σημείωμα για το δίσκο
Ένας απέραντος κόσμος από εικόνες και ήχους που ζει γύρω μας στη φύση, έδωσε, πιθανότατα, στον πρωτόγονο το ερέθισμα για δημιουργία τεχνητού ήχου. Κι έτσι, εικόνα και ήχος συνυπάρχουν στη μουσική, ως έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.
Στο μουσικό «ήχο» δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τρόπος που ηχεί η μουσική ενός τόπου, στην οποία μουσική αντιστοιχεί απαραίτητα μια συγκεκριμένη φυσιογνωμία, αναπόσπαστη κι αυτή από την παράδοση του. Τα μουσικά όργανα και οι φωνές αναπτύσσουν τεχνικές παιξίματος και ερμηνείας τέτοιες που να εντάσσονται αποκλειστικά κι αρμονικά στο σύστημα, ώστε να κάνει το σύνολο να ηχεί σύμφωνα και σύμμετρα με το γενικότερο χαρακτήρα του τόπου. Ό,τι τραγουδήσουμε κι ό,τι χορέψουμε βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τις εντυπώσεις από το ευρύτερο κοινωνικό και φυσικό μας περιβάλλον. Οι μουσικές μας «ροές και στράτες» αντλούνται και μορφοποιούνται από μια υπαρκτή και μεγάλη δεξαμενή που τις δημιούργησε και την οποία αντιπροσωπεύουν.
Γνώρισα τον Γιώργο Γιαννίτση πριν κάποια χρόνια, σαν ακροατή στην αρχή, σαν απαραίτητο της παρέας στην πορεία και σαν ερασιτέχνη ερμηνευτή – γλεντιστή αργότερα. Μα πάνω απ’ όλα σαν φίλο κι αδερφό. Κι έτσι τον βλέπω πάντα! Όπως κι αυτός τον κόσμο. Σαν φίλους αγαπημένους και δικούς του! Αυτή, η πάνω απ’ όλα χαμογελαστή και πάντα φιλική φυσιογνωμία, που αποπνέει τόσο σεμνότητα κι ευγένεια και συνάμα καπατσωσύνη και δύναμη, δεν μπορεί να μην είναι αληθινή! Όπως οι εικόνες και οι ήχοι των παιδικών του χρόνων.
Αυτό είναι και το τραγούδι του. Σταξιές ψυχής, πέρα για πέρα! Καϋμοί και πόνοι, γκιντέρια κι αγάπη πολλή! Και μια πρωτοφανής δύναμη στο μύθο! Ό,τι κι η ζωή του όλη, δηλαδή, Τζιομπανοπαίδι τ’ Ασπροποτάμου και της Τζιούρτζιας, βιοπαλαιστής από τα οκτώ του χρόνια, στη Θεσσαλία αρχικά και στην Αθήνα μετέπειτα, φτασμένος επιχειρηματίας πρώτης σειράς και πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων Λαμίας σήμερα, δεν έχει καμμιά ανάγκη να τον πεις τραγουδιστή! Ακολουθεί την εσωτερική του παρόρμηση να εκφραστεί με ό,τι βίωσε και ζυμώθηκε από παιδί.
Στα τραγούδια αυτής της σειράς, πέρα από τη σημαντική καλλιτεχνική τους υπόσταση, στην οποία συντελούν τα μέγιστα οι σπουδαίοι συμμετέχοντες μουσικοί, είναι περιφανής η διαπίστωση ότι, πάνω απ’ όλα, πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής που κάνει ο Γιώργος ανεπιτήδευτα. Αυτή η «πρωτογένεια» με την οποία ερμηνεύει απόλυτα τη ταυτότητα του χώρου και του χρόνου που αντιπροσωπεύει και ως τέτοια πρέπει να εκτιμηθεί από τον ουδέτερο ακροατή. Είναι πασίδηλο ότι ο Γιαννίτσης κουβαλάει μαζί του, εκών-άκων μια ανεκτίμητη «περιουσία» απ’ τις απαρχές του παραδοσιακού μας τραγουδιού ίσαμε σήμερα. Μια κληρονομιά, απ’ τις μουσικές στράτες τ’ Ασπροποτάμου που δεν της αξίζει να μένει ακόμα στο περιθώριο και που τόσο εκφραστικά ζωντανεύει σ’ αυτόν το δίσκο.
Η μουσική επιμέλεια και η γενικότερη συμμετοχή του Γιώργου Κωτσίνη και των σπουδαίων συνεργατών του δίνουν ιδιαίτερη αίγλη στο έργο. Γι’ αυτό και αυτές «οι στράτες τ’ Ασπροποτάμου», εκτιμώ ότι, δικαιωματικά έχουν το χώρο τους στην καταγεγραμμένη, από τούδε και στο εξής, μουσική μας παράδοση.
Καλή ακρόαση!
Βασίλης Σερμπέζης*
Απρίλης του 2014
[* Ο Βασίλης Σερμπέζης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Μεθοδική διδακτική του Ελληνικού παραδοσιακού χορού» στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, χοροδιδάσκαλος, μελετητής και ερμηνευτής του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού. ]
Δυο λόγια γι’ αυτό το έργο
Ο Γιώργος Γιαννίτσης, στην παρούσα δισκογραφική δημιουργία, καλείται να καταθέσει δείγματα από το ρεπερτόριο του Ασπροποτάμου, περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδας του (Αγία Παρασκευή ή Τζιούρτζια) όπου κατοικούν βλαχόφωνοι Έλληνες. Τα τραγούδια της συγκεκριμένης περιοχής ακούγονται στα ελληνικά και στα βλάχικα.
Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με τρεις διαφορετικές εκδοχές. Ηχογραφήθηκε σκέτη (και ανεπηρέαστη) η φωνή, καθώς με δύο διαφορετικά οργανικά σύνολα. Την κλασσική κομπανία (αποτελούμενη από κλαρίνο, βιολί, λαούτο και ντέφι) και ένα πιο μεγάλο σύνολο (προστέθηκε ακουστική κιθάρα), έτσι ώστε το λαούτο και η κιθάρα να δημιουργούν ιδιαίτερη στερεοφωνική ακουστική εντύπωση.
Τα ακούσματα του Γιώργου Γιαννίτση, εκτός από τα τραγούδια του οικογενειακού – συγγενικού και κοινοτικού περιβάλλοντος του, προέρχονται από τον ήχο των τοπικών οργανοπαιχτών και ιδιαίτερα από την κομπανία του αείμνηστου Σωτήρη Σγούρου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Ασπροποτάμου, μέσα από διαδικασίες καλλιέργειας, ζύμωσης και άμιλλας, έχουν ξεχωρίσει σπουδαίοι μουσικοί και κομπανίες με τεράστια ακτινοβολία και σημαντική συνεισφορά στην παραδοσιακή μας μουσική. Φωτεινό παράδειγμα ο Νίκος Καρακώστας (1885-1955) από την Κρανιά. Απέναντι σε τέτοιους μουσικούς – θρύλους, τεράστιους οργανοπαίκτες και δασκάλους, σήμερα δεν υπάρχει πεδίο για σύγκριση. Η γενιά μας τους οφείλει σεβασμό και έμπρακτη αγάπη, ερμηνεύοντας, αναλύοντας και αυτοσχεδιάζοντας πάνω στα χνάρια της τέχνης τους. Μ’ αυτό σαν γνώμονα και εντρυφώντας στο μοτίβο της τοπικότητας και της κοινότητας, καταθέτουμε κι εμείς τη δική μας συνεισφορά μ’ αυτόν το δίσκο, ευελπιστώντας πως θα κριθεί μεν αυστηρά αλλά και δίκαια από τον ακροατή.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου τα μέλη του συγκροτήματος, τους φίλους και συνεργάτες μου, Μανώλη, Θωμά και Κώστα. Επίσης, τους τεχνικούς, Γιώργο Νταβαρίνο και Γιάννη Στεργίου. Τον Βασίλη Τερλέγκα για την συμπαράσταση και τη φιλοξενία. Τέλος, ευχαριστώ τον Βασίλη Σερμπέζη για την υπομονή και επιμονή που επέδειξε σ’ όλη τη διάρκεια της πραγματοποίησης αυτού του δίσκου.
Γιώργος Κωτσίνης
Αθήνα, Απρίλιος 2014
Ο δίσκος κυκλοφορεί τον Μάιο του 2014 από το Δίκτυο.
Περιεχόμενα
01. Κόρη ξανθή τραγούδησε (4:50)
02. Κυρατζίδικο – Αρβανιτοβλάχικο (5:02)
03. Πότε θα ‘ρθει η Άνοιξη (5:21)
04. Έστα ν βιάρα (2:17)
05. Άγουρος από σειρί (3:11)
06. Γεια σου λυγερή (4:29)
07. Χαϊδούλα από τα Γιάννενα (3:03)
08. Κλαίει, θρηνεί ο Καταραχιάς (4:05)
09. Θα σε ρωτήσω μάνα μου (4:55)
10. Τι να τον κάνω το ντουνιά (5:21)
11. Βασιλικέ μου τρίκλωνε (4:50)
12. Μένα με λένε κυνηγό (4:23)
13. Μια γκορτσιά έχει σταυρό (3:34)
14. Δυο βλαχοπούλες (3:23)
15. Αραδιαστείτε στο χορό (4:25)
16. Ταχυδρόμος (3:17)
17. α) Ασημένια μ’ αλυσίδα β) Από ψηλό βουνό γ) Ζαλίζομαι (11:16)
Συντελεστές
Ενορχήστρωση-διασκευή: Γιώργος Κωτσίνης
Τραγούδι: Γιώργος Γιαννίτσης
Φιλική συμμετοχή: Βασίλης Σερμπέζης (8 & 14)
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Κωτσίνης: κλαρίνο
Μανώλης Κόττορος: βιολί
Θωμάς Κωνσταντίνου: λαούτο και κιθάρα
Κώστας Μερετάκης: ντέφι και τουμπελέκι
Ηχοληψία – επεξεργασία ήχου: Γιώργος Νταβαρίνος / studio A CLASS
Mastering: Γιάννης Στεργίου
Φωτογραφία εξωφύλλου: Μίμης Οικονόμου
Επιμέλεια δημιουργικού: Creative Forward www.creativeforward.com
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Σερμπέζης
Μουσική επιμέλεια, διασκευές, εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Κωτσίνης
Παραγωγή: Δίκτυο www.diktiopm.gr
Κυκλοφορία: Μάιος 2014